Cea mai scumpa dar si unica vita din lume

Japonezii au reusit si in domeniul zootehniei sa vina cu idei noi, sa revolutioneze un segment atat de banal si vechi.

Vita de Kobe este cel mai rasfatat animal domestic, care in ultimii ani a dat peste cap pietele de carne din toata lumea si a reusit sa provoace bucatarii de elita in prepararea celei mai scumpe carni de vita din lume. (1 Kg costa aproximativ 800 Euro)

Va puteti imagina o vita care in fiecare zi urmeaza acelasi tratament doar pentru a da carne de cea mai scumpa calitate ? Rasfatul, atentia si "ingrijirea corporala" de fiecare zi constau in: este spalata, masata intens cu Sake si o perie speciala pentru ca stratul de grasime sa nu fie prea mare, in grajduri se pune muzica clasica si la adapat i se adauga doi litri de bere. Fiecare vaca este crescuta in aceste conditii timp de doi ani.
In tot acest timp carnea devine impregnata cu irizatii subtiri de grasime, iar consistenta ei este perfecta pentru gratar.

Puteti gasi pe lista de meniu a restaurantelor rafinate din lume meniuri cu carne de vita de Kobe. Recomandat este a se consuma de preferinta sub forma de steak pentru a vedea atat aspectul specific (carnea este marmorata cu irizatii fine de grasime) dar si a gustului deosebit (datorat consumului de bere) si consistentei specifice (este foarte frageda si fina). Cu alte cuvinte, cei ce iubesc fripturile la gratar si isi pot permite pretul pot savura cu placere o friptura de vita care se taie si se mesteca usor. In acest caz nu vor exista surprize neplacute si scuze ale chelnerilor pentru cutitele neascutite.

Daca facem o scurta trecere in revista a preturilor de vanzare a catorva produse de lux pentru gastronomie cum ar fi trufele albe (8.000 Euro/1 Kg), trufele negre (3.000 Euro/1 Kg), caviar beluga de cea mai buna calitate (aprox.3.500-4.000 Euro/1 Kg) realizam ca nici vita de Kobe nu este departe de a fi pe lista de specialitati exclusiviste.

Gurmanzii si gastronomii din Europa sunt incantati de aceasta specialitate si avertizeaza ca poate creea dependenta, avand in vedere gustul total diferit de carnea de vita clasica.

Daca analizam pretul carnii vitei de Argentina, care ajunge sa fie la import mai ieftina decat carnea de vita de productie interna, putem sugera cu caldura crescatorilor de vita din Romania sa inceapa sa studieze tehnicile de crestere a vacii de Kobe.

Poate deveni o oportunitate de revigorare a zootehniei.

 


home   |   medicina   |   style   |   univers   |   timp liber   |   pentru copii   |   servicii   |   cadoul stilului tau

Abonare newsletter
©2005 Euroweb Media. Toate drepturile rezervate.